Туршия от цели камби

Продукти: 5 кг червени камби, 1 глава карфиол, 1 кг моркови, 1 корен хрян, 20 зърна черен пипер,10 зърна бахар, 2 ч.ч. сол, 400 г. мед,оцет,колкото да залее зеленчуците, листа и клонки от лоза. Камбите се измиват, дръжките им се отрязват ниски и се надупчват на 2-3 места в семенника с тънка игла. Карфиолът се измина и се накъсва на малки цветчета. Морковите и обеленият хрян се нарязват на парчета с къдрав или обикновен нож. На дъното на голям буркан се слагат 3-4 измити лозови листа и върху тях се подреждат камби, цветчета от карфиола,парчета моркови и хрян, зърна черен пипер и бахар. За да се определи необходимото количество оцет, в напълнения със зеленчуци бъркан се налива вода, която след това се прелива в друг съд, намалява се с ½ л и се измерва. В така определеното количество оцет се разтварят солта и медът и получената марината, без да се вари, се изсипва върху камбите. Отгоре те се притискат с венец от измити лозови клонки, за да се държат потопени в маринатата. Отворът на буркана се завързва с чисто парче плат. Туршията е готова след 3 седмици. Държи се на хладно и тъмно място.

Коментари

Популярни публикации