Гъби в саламура

Продукти: на 1 кг гъби 50 г сол, няколко зърна черен пипер, 1 дафинов лист, 1 г лимонена киселина, листа и клонки от касис.
Гъбите трябва да са от един вид - манатарки, печурки, пачи крак, масловки, коралки, сърнели и др. Те се почистват и се поставят в дълбок емайлиран съд заедно с необходимото количество сол. Прибавят се по 100 мл вода за всеки кг гъби и съответното количество лимонена киселина. Сместа се загрява на умерен огън да заври бавно. Прибавят се черният пипер и дафиновият лист. Гъбите се варят половин час, като се разбъркват внимателно, а пяната се обира. След като изстинат, гъбите се нареждат в буркани, заливат се със саламурата, в която са врели, и се притискат с измитите и попарени клонки от касис. Бурканите се захлупват с капачки и се държат на хладно.

Коментари

Популярни публикации