Пропускане към основното съдържание
Консервиране чрез озахаряване.
Широко разпространен начин за консервиране на плодове у нас е варенето на сладка, мармалади, плодови желета, плодови сиропи(приготвени по топъл и студен начин), петмези и други.
За да се запазят плодовете в този вид консерви от ферментация, концентрацията на захарта в захарния сироп трябва да бъде 50-68%. При такова високо съдържание на захар и нисък процент вода микроорганизмите нямат среда за развитие.
Плодовете, от които ще се вари сладко, не трябва да бъдат презрели, докато плодовете за мармалади, желета и сиропи е по-добре да бъдат меки.
След измиването на плодовете те се почистват от прицветните листенца(ягоди, малини) и от костилките(сливи, кайсии, дренки, праскови и други). Някои плодове се белят(сливи, кайсии, круши). За да се улесни беленето, плодовете се бланшират-потапят се за 1 минута в гореща вода и веднага се изплакват със студена вода. За да остане сладкото светло, наведнъж се вари малко количество-до 2кг. в широк съд, за да се улесни изпаряването.
Захарният сироп, използуван при варенето на някои сладка, се приготвя по следния начин. Водата се загрява до 60˚С, след което постепенно се прибавя захарта, като се разбърква. Получената пяна се обира на няколко пъти, защото тя влошава вкуса. Ако сиропът ври повече от 30 минути и концентрацията на захарта се увеличи много, има опасност част от тази захар да карамелизира или да кристализира, тоест сладкото да се захароса. Захаросването се избягва чрез прибавяне на лимонена киселина(лимонтузу) във вид на воден разтвор(1ч.л. лимонена киселина в 1ч.л. вода на 1кг. захар)2-3 минути преди свалянето на сладкото от огъня. Сладкото се насипва в сухи буркани и се захлупва с капачка след охлаждането му(овлажняването на капачката от парата ще захароса сладкото).