Лютеница

Продукти: 6кг. месести червени пиперки(чушки), 3кг. домати, 0,750л олио, 1 изравнена ч. ч. сол, по желание няколко лютиви пиперчици.

Пиперките се почистват от дръжките и семената и се сваряват с малко вода, след което се претриват през сито. Отделно се сваряват доматите(без добавка на вода) и също се претриват. Доматеното пюре се вари в широк емайлиран съд, докато се изпари водата и пюрето се сгъсти. Прибавя се пюрето от пиперките и сместа се вари, като се разбърква с дървена лопатка(или лъжица) до сгъстяване. Към края на варенето се прибавя олиото и солта.
Лютеницата се насипва гореща в добре измити и изсушени буркани, обвити отвън с хартия, които се пълнят до ръба. Бурканите се затварят веднага с капачки и се обръщат върху тях до пълното им изстиване, при което лютеницата се самостерилизира.

Коментари

Популярни публикации