Сироп от вишни по студен начин

Продукти: на 1кг сок от вишни 1,8кг захар и 1ч.л. лимонена киселина.

Узрели вишни се измиват, изваждат им се костилките и се изстискват с електрическа сокоизстисквачка, с ръчна преса или през тензухена торбичка. Сокът се събира в порцеланов или емайлиран съд, измерва се и в него се разтваря захарта, като се бърка с дървена лъжица. Лимонената киселина се разтваря в малко сироп и се смесва с останалото количество сироп, като се разбърква много добре. Готовият сироп се насипва в тъмни бутилки с метални капачки и се съхранява на хладно и тъмно място(ако бутилките са светли, трябва да се обвиват в хартия). По същия начин се приготвя сироп от малини и ягоди.


Коментари

Популярни публикации