Печени пиперки

Продукти: 10 кг червени пиперки, капия, 1,5-2 л оцет, 1 л олио, 5 глави чесън, сол на вкус, клонки от вишна.

Пиперките се опичат, захлупват се в тенджера или се слагат в книжни кесии(найлонов плик), за да се задушат и да се белят лесно, обелват се, почистват се от семето и се заливат в емайлирана тава с оцета, който е осолен на вкус. След престой от 3-4 часа те се отцеждат от оцета, като леко се притискат с ръка от върха към отвора, и се нареждат една над друга в поставената наклонено емайлирана тава с отвора по посока към наклона на тавата, за да се отцеди излишният оцет. След няколко часа се нареждат в буркани, като помежду им се слага по 1-2 скилидки чесън и се полива по малко олио. Над последния ред се налива 1-2 см олио и се поставя венец от вишнево клонче да ги притиска. Бурканите се затварят с памучен плат и се държат на хладно място.

Коментари

Популярни публикации