Пропускане към основното съдържание
Сладко от кайсии
Продукти: 1кг. кайсии, 1кг. захар, 1ч.л. лимонена киселина.
Подбират се еднакви по едрина твърди узрели плодове. Обелват се с остър нож, костилката се изважда, като се избутва с тънка клечица, без да се разкъсва плодът, и се потапят да престоят 2-3 часа в утаена варна вода(на 5л. вода 500г. гасена вар), след което се изплакват в 2-3 води, отцеждат се една по една от водата, навлязла във вътрешността, и се варят 10 минути в сироп, приготвен предварително от захарта, и 1ч.ч. вода. След 5-6 часа сладкото се вари отново 10 минути. Следва още един престой от 4-5 часа и трето варене за 3 минути, при което се прибавя лимонената киселина, с която сладкото ври още 1 минута и се снема от огъня. Оставя се да се напоят плодовете и внимателно се прехвърля в сух буркан. По желание, преди да почне изваряването на сладкото, в кайсиите може да се сложи по една обелена и запечена ядка от бадем или от костилка от самите кайсии.
Коментари
Публикуване на коментар