Свинска пастърма

Продукти: месо от бута, смлян черен пипер, червен пипер,сол.
Месото, от което е отстранена кожата и тлъстината, се нарязва на правилни парчета с дебелина 2см. Парчетата се нареждат на редове в дървено корито, като всеки ред се ръси обилно със сол. Най-горният ред се засипва с още повече сол. След като престои така 10-12 дни, солта се отстранява, а месото се изплаква в студена вода и се окачва на сенчесто и проветриво място. Като позасъхне, то се пресова 24 часа под дъска, притисната с камъни, и след това отново се суши около един месец. За по-голяма трайност след пресоването пастърмата се намазва с гъста каша, приготвена от равни количества червен и черен пипер, размити с малко студена вода. Има трайност една година.

Коментари

Популярни публикации