Пропускане към основното съдържание
Сладко от зелени смокини
Продукти: 1кг. приблизително еднакви по големина добре развити зелени смокини, чиито семенца едва са почнали да почервеняват, 1кг. захар, 1ч.л. лимонена киселина. Дръжчиците на смокините се отрязват наравно с плода и смокините се надупчват с по-дебела шевна игла на няколко места. Така подготвените плодове се варят във вода 3 пъти по 5 минути за отстраняване на горчивия вкус и за омекване. След всяко варене плодовете се охлаждат в студена вода. Приготвя се сироп от половината захар и 1ч.ч. вода, в който подготвените смокини се варят 15 минути. Прибавя се останалата захар и когато сиропът отново заври, съдът се отстранява от огъня. Сладкото се доварява до необходимата гъстота(капка, капната върху чинийка, да не се разлива) на следващия ден. Около 5 минути преди края на варенето се добавя лимонената киселина, разтворена в малко гореща вода. Обира се пяната и сладкото се насипва в сухи буркани. Съхранява се на тъмно и хладно място.
Коментари
Публикуване на коментар