Сухо осолена сланина

Продукти: сланина, по 200-250г. сол на килограм сланина, малко свинска мас. Сланината се нарязва на големи парчета по 10-15см, които се цепват на 2-3 места от обратната страна на кожата. Парчетата се овалват в солта от всички страни и се подреждат с кожата надолу в добре почистени дървени или пластмасови съдове, като помежду им се ръси още сол(няма опасност сланината да се пресоли, защото тя не поема повече от необходимото за консервирането й количество сол). За да не пожълтява горният ред, парчетата сланина се закръгляват, така че да прилегнат плътно към стената на съда, и се начукват с дървено чукало. След това този ред се залива с 2-3см. разтопена свинска мас. При вземане на сланина(вадят се цели редове) маста предварително се обира, стопява се и с нея отново се залива останалата сланина.
През лятото осолената сланина може да се почисти от солта, да се оваля в много брашно и да се държи на студено и проветриво място. Тя има трайност до една година.

Коментари

Популярни публикации