Пропускане към основното съдържание
Консервирана риба за краткотрайно съхраняване
Продукти: за 1кг. риба, почистена от вътрешностите и главата, 1/2ч. ч. оцет, 1/2ч. ч. бяло вино, 2с. л. стрита морска сол, 2 пръчки канела, 3-5 зърна бахар, 1 дафинов лист, 10 зърна черен пипер, 2 глави кромид лук, 1ч. ч. рибна или зеленчукова отвара(бульон), 1 лимон. Почистената риба се осолява с част от солта, като се обръща особено внимание на коремната кухина, и се оставя да престои 24 часа. Течните съставки (отварата, оцетът и виното) се смесват и заедно с нарязания лук и останалата сол се варят за 10 минути. Получената марината се прецежда, прибавят се подправките(канела, черен пипер, бахар, дафинов лист) и се кипва отново. Подготвената риба, поставена в порцеланов или емайлиран съд, се залива с кипящата марината. През 1 час рибата се обръща 6 пъти, след което се изважда от маринатата и се отцежда. Покрива се с кръгчета от лимона и се съхранява в хладилника. Трайността й е до 10 дни.
Коментари
Публикуване на коментар