Парена туршия от червена капия

Продукти: 6 кг червени пиперки капия, 2 глави карфиол, 2 кг моркови, 1 глава целина заедно с листата, 2 глави чесън, 2 дафинови листа, 20 зърна черен пипер, 10 зърна бахар, 300 гр сол, 400 гр захар, 3 л оцет, 2 ½ ч.ч. олио, лозови или вишневи листа и клонки.
Пиперките се измиват, отрязват се дръжките им и се набождат на 2-3 места в семенника с тънка игла. Останалите съставки се измиват, без да се киснат във вода. Карфиолът се накъсва на цветчета, морковите се нарязват на парчета (по-добре с къдрав нож), а целината – на резени и след това на дълги парчета, а листата й се накъсват на клонки, чесънът се обелва. В голяма емайлирана тенджера се кипва 3 л вода и в нея се разтварят солта и захарта. Прибавя се оцетът, подправките (черен пипер, бахар и дафинов лист) и олиото. В кипящата марината се пускат по десетина пиперки и се държат в нея около 1 минута, докато леко променят цвета си към оранжев, след което се изваждат с решетъчна лъжица и се оставят в емайлирана тава да изстинат. Когато се охладят напълно, на дъното на голям буркан от 8 л върху няколко листа от лоза се нареждат един ред пиперки, над тях красиво се разполагат размесени парчета карфиол, моркови, целина, по 1-2 скилидки чесън и по някое зърно черен пипер и бахар от марината, отново се нареждат пиперки, пак от другите съставки и т.н., докато буркана се напълни, като се завършва с пиперки. Туршията се залива с изстиналата марината, притиска се с измити клонки от лоза (или вишна), свити на венец в отвора на буркана, който се завързва с чисто парче памучен плат, и се оставя на хладно. Ако се забележи, че в саламурата се образуват мехури, тя се източва на няколко пъти, прибавя се 1 с.л. сол и се преточва всеки ден, докато премина бурната ферментация. Ако се образува „цвят”, той се обира. Зеленчуците в туршията трябва винаги да бъдат залети с марината.

Коментари

Популярни публикации