Пропускане към основното съдържание
Сушена шунка
Продукти: Свински бут или плешка; равни количества черен и червен пипер, дафинов лист, майоран – всички ситно счукани и размесени; за всеки кг месо 25 гр сол и 1 г селитра.
Късът прясно месо се отрязва много внимателно, без да се разкъсват кожата и месото, придава му се характерна форма на бут с елипсовидна основа и се оставя да престои 2-3 дни на студено място ( 8` С), като отделяната влага се попива с чиста кърпа. След този престой месото се намазва първо със сместа от солта и селитрата ( при което около ябълката, при разреза на пищяла и по неравните места на бута се напластява повече от солената смес, за да се предпазят от разваляне) и след това със смесените подправки и се оставя да престои още 1 денонощие. Така подготвеното месо се превързва и се окачва на сухо, студено и проветриво място ( много подходящо място е северен балкон). Трайността на добре изсушената шунка е 1 година.
Освен като колбас, печена на скара или на шиш от шунката могат да се приготвят ястия със зрял фасул, ориз, картофи или зеленчуци.
Коментари
Публикуване на коментар