Пропускане към основното съдържание
Мариновани гъби
Продукти: 2кг млади бели гъби(манатарки, печурки, сърнели, масловки др.) от един вид, 2 ч.л. захар, 2 ч.л. сол, 1 ½ ч.ч. вода, 1 ½ ч.ч. оцет, 1 с.л. горчица, 10 зърна черен пипер, 1 дафинов лист, 5 зърна бахар, олио за доливане на бурканите.
Гъбите се почистват, пънчетата им се отрязват до 1 см от чашката, измиват се и се оставят да врят 5-6 минути в подсолена вода. Отцеждат се добре. Приготвя се марината от посочените количества вода, захар, сол, оцет и подправки без горчицата. Гъбите се поставят във врящата марината и се варят в нея около 15 минути, като образувалата се пяна се обира. Сварените гъби се изваждат с решетъчна лъжица, отцеждат се от маринатата, охлаждат се, нареждат се в буркани и се заливат с маринатата, в която са врели и към която е прибавена горчицата. Отгоре се долива по 2 пръста олио. Бурканите се затварят с капачки и се съхраняват на хладно и тъмно място.
Коментари
Публикуване на коментар