Пропускане към основното съдържание
Луканка
Продукти: тлъсто свинско и по-крехко говеждо или телешко месо в съотношение от 1:2 до 2:1, за 5 кг мляно месо 25 гр черен пипер, 15 г кимион и 10 г бахар ситно счукани, 125 г сол, 2 г селитра, 3 г захар, 5 мл коняк или ром, тънки черва за пълнене – свински, говежди или овнешки.
Месото се почиства от ципи и сухожилия и се смила в месомелачки през ситна решетка. Посолява се със солта и селитрата и се оставя да отлежи 2 дни в емайлиран съд при температура 8 ` С ( в хладилник). Смила се отново през ситна решетка, прибавят се подправките и мляното месо се меси продължително, за да се ароматизира равномерно. Ако червата са сухи, те се накисват предварително в студена вода, след което се пълнят с приготвеното мляно месо до 4 см дължина. При пълненето трябва да не се оставя въздух. Двата края на напълненото черво се завързват здраво с конец, а ако са останали мехурчета от въздух, те се пробождат с тънка игла. Така приготвените сурови луканки се сушат от началото 2-3 дни на слънчево място, а след това – на сухо, сенчесто и проветриво място. След 5-6 дни луканките започват да се валцуват няколко пъти през вечер, като се притискат леко с шише, докато получат постепенно характерната за тях плоска форма. Сушенето продължава 60-80 дни. Съхраняват се на сухо, хладно, проветриво и тъмно място. Трайността им е до 1 година.
Коментари
Публикуване на коментар