Туршия от рязани камби

Продукти: 5 кг червени камби, 2 глави карфиол, 1 1/2 кг моркови, 1 глава целина, 5 глави чесън, 15 зърна черен пипер, 10 зърна бахар, 2-3 дафинови листа, 2 ч. ч. захар, 2 ч. ч. сол, 2 л. оцет 6º, 1 ч. ч. олио, клонки от лоза.
Камбите се измиват, изваждат се семенниците им и се нарязват по очертанията на дяловете. Карфиолът се накъсва на цветчета, морковите и целината се поставят в дълбока емайлирана тенджера и се наръсват със смесените захар и сол. Разбъркват се, захлупват се и се оставят да престоят 24 часа, след което образувалият се сок се отцежда, смесва се с оцета и се кипва. Врящата марината се изсипва върху зеленчуците. След престой от 24 часа маринатата се отцежда, кипва се и отново гореща се излива върху зеленчуците. Това се прави още веднъж, като се прибавят и подправките - черен пипер, бахар и дафинов лист. Омекналите зеленчуци се нареждат размесени в буркан, заливат се с маринатата, а отгоре се притискат с измити и попарени клонки от лоза или вишна. Отгоре се налива един пръст олио. Бурканите се завързват с чист памучен плат и се държат на хладно място.

Коментари

Популярни публикации