Пропускане към основното съдържание
Сладко от череши
Продукти: 1 кг бели череши, 0,8 кг захар, 1 ч. л. лимонена киселина, 1 клонче индрише или 1 пакетче прах ванилия.
Черешите се измиват, изваждат се костилките им и се насипват със захарта в тенджерата, в която ще се варят. Оставят се да престоят най-малко 10-12 часа, след което се варят с добавка на 1/2 ч. ч. вода около 20 минути, докато сиропът се сгъсти толкова, че капка от него, капната в наклонена чинийка, да не се разлива. През времето на варенето образувалата се пяна се обира с решетеста лъжица. Една минута преди сваляне на сладкото от огъня се прибавят лимонената киселина и индришето(ванилията). Сладкото се разбърква и се отстранява от огъня. Оставя се в съда, в който е приготвено(без да се захлупва с капак), за да се напоят плодовете със сироп. На следния ден се прехвърля в сухи буркани, като се гребе със суха лъжица. Затваря се с капачка или целофан.
Коментари
Публикуване на коментар