Осолени гъби

Продукти: гъби(всички ядливи видове, дори лютиви) в желаното количество, за всеки килограм гъби по 50г. сол, няколко зърна черен пипер, дафинов лист, листа и клонки от касис.
Гъбите се почистват и се измиват в няколко води, без да се киснат. Лютивите гъби се накисват две денонощия в студена вода, която се сменя няколко пъти, за да се отстрани лютивината им. На дъното на по-голям буркан или друг подходящ съд се поставят измити листа от касис, няколко зърна черен пипер и парче от дафинов лист. Гъбите се нареждат с чашките нагоре и се солят със солта, като тук-там се слага по зърно черен пипер и парченце от дафинов лист. Когато бурканът се напълни, гъбите се притискат с венец от измити касисови клонки. След като гъбите се слегнат, бурканът се допълва с осолени по същия начин гъби. За предпочитане е гъбите да са от един вид, за да се запази оригиналният за всеки вид гъби аромат.

Коментари

Популярни публикации