Шипково питие (вино)

Продукти: на 1кг. пресни шипки или 0,5кг. сушени шипки по 600г. захар и 6г. лимонена киселина, 5-10г. хлебна мая.
Пресните шипки се измиват, като се трият между ръцете, за да се отстранят прицветниците, измиват се отново, надробяват се и се поставят в съда за ферментация.( Преди да се поставят в съда за ферментация, шипковите люспи само се измиват) Приготвя се захарен сироп, като захарта за 1кг. пресни шипки се разтваря в 6-7л. вода и се вари 20 минути. Прибавя се лимонената киселина и варенето продължава още 5 минути. Сиропът се охлажда до 25˚С и се изсипва в съда с шипките. За по-правилно протичане на ферментацията се прибавя хлебната мая, размита в хладка вода. Сместа се разбърква и се оставя да ферментира при 20-25˚С.
Напитката се консумира в периода на бурна ферментация(след 5-6 дена), когато се насища с естествен въглероден двуокис и алкохолът не е достигнал 2%. Полученото питие се прецежда, филтрира се и се съхранява на студено място.

Коментари

Популярни публикации